Într-un mesaj trimis presei, deputatul Cornel Itu explică motivele pentru care crede că Legea Prevenirii va sprijini antreprenorii români în relația cu statul.
Legea prevenirii, proiect inițiat de Guvernul PSD și susținut de Grupul Parlamentar al PSD, a fost adoptată astăzi, 29 noiembrie, de către Camera Deputaţilor.
Proiectul pentru care am votat favorabil instituie măsuri care asigură prevenirea săvârșirii de contravenții. Astfel, Legea prevenirii obligă autoritățile cu atribuții de control să acționeze în primul rând în sensul educării și perfecționării antreprenorilor de orice fel pentru evitarea greșelilor. Acest lucru înseamnă de fapt că un agent economic nu va mai putea fi sancționat sub nicio formă dacă nu a fost înainte îndrumat și apoi prevenit. Practic, prin această reglementare, „cartonașul roșu” acordat direct până acum se înlocuiește cu „două cartonașe galbene”.
Potrivit noii legi, autorităţile/instituţiile publice cu atribuţii de control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor au stabilite ca atribuţii informarea, instruirea şi îndrumarea publicului, precum şi obligaţia de a aplica, în cazul săvârşirii anumitor fapte contravenţionale, sancţiunea de avertisment împreună cu stabilirea unui plan de remediere prin care se acordă contravenientului o perioadă de timp pentru îndeplinirea obligaţiilor legale. Astfel, actul normativ are ca scop intensificarea funcţiei preventive a controlului, precum şi asigurarea securităţii juridice, în condiţiile creşterii cantitative a legislaţiei şi apariţiei unor noi domenii de reglementare.
Noi, social-democraţii, susţinem dezvoltarea unui mediu economic performant, dinamic și competitiv, în plan investițional și antreprenorial. Prin instituirea instrumentelor prevăzute de această nouă lege se creează cadrul necesar pentru prevenirea săvârșirii de contravenții, fapt care va genera, cu certitudine, un efect pozitiv asupra economiei, și, în consecință, un impact macroeconomic semnificativ pe termen mediu și lung.