Într-un interviu acordat publicației noastre, deputatul PSD ne vorbește despre realizările și planurile actualului său mandat parlamentar, precum și despre dezvoltarea județului Cluj și a zonei Dej de unde provine.
Știri din Dej: Care sunt prioritățile actualului dvs. mandat de deputat și cum a fost primul an și jumătate în noua legislatură?
Cornel Itu: Prima perioadă a mandatului meu a fost una prosperă, în care Guvernul a alocat bani pentru infrastructura judeţului nostru. Practic, peste 1 miliard de lei au fost alocaţi în luna decembrie 2017 judeţului Cluj, fiind vorba de investiţii în obiective de infrastructură, care sunt completate de continuarea finanţării la Autostrada Transilvania, Autostrada Sebeş-Turda şi Spitalul Regional de Urgenţă Cluj (un proiect deja demarat). Astfel, menţionez investiţia solicitată de SC Compania de Apă Arieş S.A, care are o valoare eligibilă de peste 700 milioane lei (peste 90% fonduri europene) şi presupune lucrări de extindere şi îmbunătăţire a infrastructurii din sectorul de apă şi apă uzată în beneficiul mediului şi al oamenilor din regiune. De asemenea, din cele 17 contracte de finanţare pentru proiecte eligibile prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, trei proiecte vizează reabilitarea, modernizarea şi/sau îmbunătăţirea infrastructurii rutiere din judeţul Cluj: drumurile judeţene care fac parte din Traseul Regional Transilvania de Nord şi care asigură conectivitatea cu reţeaua europeană de transport TEN-T vor beneficia de finanţare europeană nerambursabilă în cuantum total de 357.072.099 lei.
Legea prin care a fost înfiinţat parcul de cercetare şi inovare TETAPOLIS, precum şi legea, aflată într-o fază finală, prin care se va înființa Muzeul Locomotivelor din Dej, au fost două proiecte importante în activitatea mea parlamentară, am investit energie şi timp în ele, şi mă bucur că am reuşit să le duc la bun sfârşit.
De asemenea, am inițiat și am depus recent un proiect de lege de importanță majoră pentru structurile sportive, pentru buna desfășurare a activității acestora, în special în privința asigurării unei continuități în ceea ce privește finanțarea lor. Este vorba de Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 350 din 2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general. Aprobarea Bugetului are o perioadă considerabilă de dezbatere până la aplicare, și uneori se prelungește, fapt care conduce la blocarea desfășurării programelor (a campionatelor sau turneelor) în perioada ianuarie-martie, întrucât nu se pot deconta cheltuielile care pot fi dovedite prin chitanțe și facturi (arbitraj, cazare, masă, servicii medicale, transport, care asigură buna desfășurare a proiectului), având în vedere legea care e acum în vigoare. Așadar, am considerat că se impune o schimbare! Principala modificare pe care am adus-o prin proiectul meu este că se înlocuiește condiția temporală a anului bugetar cu condiția contractării de achiziții, bunuri sau servicii strict în scopul programului respectiv. Cred că modificarea conduce la o mai bună aplicare a dispozițiilor legii și acoperă alte ipoteze care nu se intersectau cu anul bugetar. Astfel, cheltuielile vor fi eligibile dacă se dovedesc că au fost oportune și justificate în scopul programului, eliminându-se rigiditatea limitei temporale.
Totodată, am oferit sprijinul meu Serviciului de Ambulanţă, atât la nivelul judeţului, cât şi la nivelul municipiului Dej, precum şi unei alte instituţii importante pentru siguranţa cetăţenilor, respectiv ISU, care a reuşit să obţină resursele necesare reparării autospecialelor. Pentru că am menţionat aceste realizări, doresc să-i mulţumesc, cu această ocazie şi domnului secretar de stat Raed Arafat, care a fost foarte deschis în privinţa solicitărilor pe care i le-am transmis.
Pentru acest an pregătesc mai multe proiecte care au ecou în sănătate, învăţământ, sport, şi voi continua să sprijin primăriile din judeţul Cluj, aşa cum am făcut-o de-a lungul timpului. În continuare, construcţia centurii ocolitoare a municipiului Dej va rămâne în centrul preocupărilor mele.
Știri din Dej: Considerați că actualul guvern va avea parte de mai multă stabilitate, după două schimbări de prim-ministru într-un singur an?
Cornel Itu: Cu toate că au fost schimbări de prim-miniștri, consider că actualul Guvern condus de către d-na Viorica Dancilă se va bucura de stabilitate și va duce la bun sfârșit programul de guvernare al PSD. Institutul Naţional de Statistică ne-a anunţat că am avut cea mai mare creştere a puterii de cumpărare a salariilor din România, atât faţă de luna februarie, luna precedente, cât după anul 1990. Astfel, Institutul Naţional de Statistică a anunţat oficial că venitul mediul din România a crescut cu 8,7% în martie 2018 faţă de februarie 2018. În aceeaşi perioadă, inflaţia a fost de 0,3% rezultând o creştere a puterii de cumpărare de 8,4%. Datele oficiale ne-au confirmat faptul că februarie 2018 a fost luna cu cel mai redus şomaj din România şi anume, 3,94%.
Știri din Dej: Credeți că alocările bugetare prin PNDL au fost corecte? PNL s-a plâns că au fost alocate fonduri insuficiente pentru Cluj.
Cornel Itu: Prin Programul Național de Dezvoltare Locală au fost alocate sume de care au depins multe localităţi din România. Pentru judeţul Cluj alocarea sumelor s-a realizat direct proporţional cu numărul de proiecte depuse de către unităţile administrativ-teritoriale din judeţ. Cu siguranţă, un număr mai mare de proiecte depuse ar fi atras sume mari pentru judeţul nostru. După alocarea sumelor au apărut discuţii în ceea ce privește echitatea repartizărilor între UAT-urile cu conducere PNL-istă și cele cu conducere PSD-istă. Din punctul meu de vedere, repartizarea a fost destul de echilibrată. Aș putea spune chiar cu înclinare în favoarea PNL.
Știri din Dej: Care sunt perspectivele economice ale Dejului? De ce are nevoie pentru a se dezvolta mai rapid?
Cornel Itu: Pe de o parte, dezvoltarea economică a Dejului depinde în primul rând de dezvoltarea infrastructurii rutiere. Avem nevoie de centura ocolitoare a municipiului Dej, pentru care iniţiez demersuri încă din anul 2013. În această săptămână voi depune o nouă interpelare spre Ministerul Transporturilor prin care solicit clarificări cu privire la posibilitatea alocării unor fonduri suplimentare și includerea construcţiei centurii ocolitoare în Master Planul General de Transport.
Problema trecerii de cale ferată KM CF 0+340, la intersecţia dintre CF Călători – Ocna Dej și DN1C Cluj-Napoca-Dej-Baia Mare necesită o rezolvare imediată. Din cauza lipsei semnalizării optice și acustice a acestei treceri de nivel, există un risc crescut de accidente, iar fluiditatea traficului este afectată. De asemenea, infrastructura feroviară are nevoie de îmbunătăţiri semnificative pentru a diminua timpul de navetă a persoanelor care au locuri de muncă în municipiul Cluj.
Pe de altă parte, dezvoltarea economică a Dejului depinde de continuitatea investiţiilor din zona industrială. În prezent, rata șomajului pentru Dej este scăzută datorită cererii de forţă de muncă din partea întreprinzătorilor din această zonă industrială.
Parcul Balnear Toroc este una dintre cele mai noi staţiuni balneare din Transilvania care și-a redeschis porţile în 2017 după o nouă serie de modernizări, care atrage numeroși turiști prin calitatea serviciilor și a dotărilor pe care le oferă. Alături de această staţiune, salina Ocna-Dej, Biserica Reformată Dej, monumentul în memoria evreilor deportaţi, ridicat în Pădurea Bungăr sau alte puncte turistice din zona Dej, reprezintă elemente turistice cu potenţial crescut în dezvoltarea economică a Dejului, prin numărul de turiști care le vizitează anual.