Cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, Primăria Municipiului Dej prin Serviciul Cultură, Sport Turism în parteneriat cu Centrele de Informare și Promovare Turistică din Dej, Cășeiu, Cuzdrioara, Mica, Vad, Ciceu-Mihăiești și Primăria Bobâlna organizează vineri, 15 septembrie 2017, ora 10, în Sala de consiliu a Primăriei Municipiului Dej o conferință de lucru prin care dorește identificarea patrimoniului local și realizarea unei strategii comune de promovare turistică.
Zilele Europene ale Patrimoniului sunt organizate, în luna septembrie a fiecărui an, ca inițiativă a Comisiei Europene și a Consiliului Europei. Anual, aproximativ 50 de țări europene iau parte la Zilele Europene ale Patrimoniului, organizând diferite activități de promovare a patrimoniului cultural. Evenimentele culturale promovează în special clădirile monument-istoric, meșteșuguri și tradiții, precum și arhitectura sau arta locală, avându-se în vedere cunoașterea și înțelegerea reciprocă între cetățenii europeni.
În România, Zilele Europene ale Patrimoniului, se află la cea de-a XXV-a ediţie, fiind organizate sub egida Ministerului Culturii şi Identității Naţionale, având drept scop descoperirea de către cetățeni a unor noi valori culturale care se află în apropierea locuințele lor, dar a căror existență le este, poate, necunoscută.
„Având în vedere că tematica recomandată de Consiliul Europei pentru ediția din 2017, se referă la ,,Patrimoniu cultural-Natura-Armonii“, am considerat că este necesar să identificăm și să valorificăm obiective importante din peisajul cultural și natural de la confluența Someșurilor, reliefând contribuția administrațiilor locale la buna administrare, gestionare și valorificare a patrimoniului material și imaterial în raport cu mediul natural.
Un alt obiectiv al activității îl reprezintă implicarea comunităților locale, a cetățenilor, în protejarea patrimoniului cultural și natural de la confluența Someșurilor.
Având în vedere că majoritatea localităților dețin un patrimoniu bogat în domeniul istorico-etnografic, un patrimoniu natural deosebit și un patrimoniu imaterial în domeniul dansurilor, cântecelor populare, a obiceiurilor și tradițiilor putem construi proiecte pentru un viitor comun al acestor comunități”, au transmis reprezentanții Primăriei, prin intermediul unui comunicat de presă.