Cornel Itu: „Anul Centenarului găsește România guvernată de o clasă politică oarecum dezbinată”

În a doua parte din interviul acordat site-ului nostru, deputatul PSD din Dej ne vorbește despre infrastructura și turismul din zonă, probleme cu forța de muncă și situația țării noastre la 100 de ani de la Marea Unire.

Știri din Dej: Ați susținut mereu proiectele de drumuri și autostrăzi din zona Clujului. Cum apare situația acestor lucrări de infrastructură în acest moment?

Cornel Itu: În primul rând, menţionez un proiect pentru care m-am luptat mulţi ani și care a fost finalizat- este vorba de reabilitarea „Drumului lui Pintea Viteazu” (drumul național 18B, cel care face legătura între Dej și Târgu Lăpuș prin satul Măgoaja din comuna Chiuiești). Acest drum scurtează traseul celor care călătoresc dinspre Dej spre Târgu Lăpuș, dar este un traseu extrem de folositor pentru cei care vor să ajungă la Mănăstirea Sfânta Ana de la Rohia. Un alt proiect de infrastructură parţial finalizat este Autostrada Transilvania, cu doua sectoare funcţionale (București-Ploiești și Câmpia Turzii-Gilău).

Până la finalul acestui an vor fi deschise sectoare din Autostrada Sebeș-Turda și vor fi reabilitate drumuri naţionale și judeţene, prin fonduri guvernamentale sau fonduri europene.

Așa cum am menţionat anterior, sper că într-un viitor cât mai apropiat vor fi demarate lucrări pentru construcţia centurii ocolitoare a Municipiului Dej. Menţionez și necesitatea identificării unei soluţii viabile pentru reabilitarea centurii Gherla, a cărei construcţie nu a fost corect realizată de la început și care are nevoie permanentă de reparaţii.

Știri din Dej: În ce fel poate fi exploatat mai mult potențialul turistic al zonei Dej-Gherla?

Cornel Itu: Zona Dej-Gherla are un potenţial turistic crescut. Am enumerat la una dintre întrebările precedente obiective turistice din zona Dej-Gherla (Parcul Balnear Toroc, Salina Ocna Dej, Biserica Reformată Dej, monumentul ȋn memoria evreilor deportaţi, ridicat în Pădurea Bungăr, Mănăstirea Nicula, Castelul Banffy din Bonţida, Castrul Roman de la Cășeiu, Castelul Kornis de la Mănăstirea etc.) care atrag anual un număr semnificativ de turiști.

Acest potenţial turistic poate fi mai mult exploatat prin implicarea Centrelor Turistice care au fost înfiinţate în această zonă. Fondurile nerambursabile puse la dispoziţie de către Guvern sau Uniunea Europeană reprezintă un instrument important pentru autorităţile eligibile în depunerea de proiecte care vizează promovarea obiectivelor turistice. În plus, autorităţile administraţiilor publice locale pot acorda facilităţi agenţilor economici din zonă care oferă servicii turiștilor, cu scopul de a încuraja investiţiile private ȋn zona acestor obiective. Apoi, avem o bază solidă pentru turismul ecumenic, avem mănăstiri minunate, care merită vizitate. În primul rând, Mănăstirea Nicula, dar și Mănăstirea Cășiel, Vad.

Știri din Dej: Ce soluții există pentru criza de forță de muncă calificată, reclamată de mulți angajatori?

Cornel Itu: Consider că problema forţei de muncă calificate poate fi rezolvată prin promovarea învăţământului dual. Cu acordul întreprinderilor, unităţile de învăţământ pot propune elevilor efectuarea unor stagii practice, în funcţie de profilul fiecăruia. În funcţie de contractul care se realizează între întreprindere și elev, aceștia din urmă pot beneficia și de o remuneraţie financiară. Însă cel mai important beneficiu al acestei colaborări este pregătirea profesională a elevilor și integrarea acestora pe piaţa muncii.

Știri din Dej: Cum se vede România în anul Centenarului?

Cornel Itu: Din punct de vedere politic, anul Centenarului găsește România guvernată de o clasă politică oarecum dezbinată. Nu ne face cinste această caracterizare, însă dezbaterile dintre grupurile politice ar trebui să aibă în centrul lor aspecte care răspund nevoilor cetăţenilor, iar nu interese personale.

Prezenţa și activitatea noastră în Parlamentul României are un obiectiv pe care suntem datori să ni-l amintim de fiecare dată – acela de a îndrepta România spre o normalitate care să ne facă mândri. Îmi doresc ca ziua de 1 Decembrie să ne găsească însufleţiţi de spiritul unităţii şi patriotismului în acest an special.

Distribuie articolul

Articole asemănătoare

Lasă un comentariu