Cornel Itu: Statul va aloca 60 de milioane de euro pentru înființarea de centre de colectare a laptelui în satele de munte

Deputatul PSD anunță dezbaterea unei legi prin care fermierii din zonele de munte vor fi ajutați să-și vândă mai ușor laptele, în centre aflate în apropiere, construite de stat.

Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană (2018-2020), pe care l-am inițiat împreună cu colegii mei din Grupul Parlamentar al PSD, a fost adoptat miercuri, 18 aprilie, în ședința de plen a Camerei Deputaților.

Programul de investiții, în valoare de 60 de milioane de euro, are ca scop înființarea unui număr de maxim 658 de centre de colectare a laptelui, fondurile fiind asigurate prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Prin înființarea acestor centre se va reuși valorificarea superioară a produselor montane, se va limita declinul sectorului de producție primară pentru consumul intern și, la fel de important, se va reduce fenomenul depopulării în aceste zone prin menținerea și crearea de locuri de muncă.

Programul instituie o schemă de finanțare prin care beneficiarii Programului, respectiv cei care vor investi în aceste centre, vor primi până la 40% din valoarea cheltuielilor eligibile.  Sprijinul acordat de stat poate crește cu 20 de procente în cazul fermierilor care s-au instalat cu cinci ani înainte de data depunerii cererii de înscriere în Program, dar și în cazul investițiilor care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice. De asemenea, cooperativele constituite conform Legii 566/2004 pot beneficia de această majorare. Valoarea anuală a schemei, precum și condițiile de eligibilitate și cheltuielile eligibile se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Știm cu toții că zona montană este marcată de dezavantaje naturale, cum ar fi clima, fertilitatea scăzută a solului, perioade mai scurte de vegetație, dar și dezavantaje structurale precum scăderea populației tinere, izolarea față de căile de comunicație și piețele de desfacere. Având în vedere aceste aspecte, consider că zona montană necesită o atenție sporită din partea noastră, astfel încît să beneficieze de o politică specific definită conform principiilor dezvoltării durabile. Doar în acest fel putem reduce dezechilibrul dintre zonele mai favorizate și cele montane.” spune Cornel Itu.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu