Motocoasă sau motosapă? Ce alegem?

Motocoasele și motosapele ne ușurează munca în grădină. Atât una cât și cealaltă ne scapă de săpatul obositor și greu deopotrivă. Cu toate acestea, între mica motosapă și motocoasă există câteva diferențe ceea ce îngreunează alegerea.

Care sunt diferențele dintre o motocoasă și o motosapă?

Motocoasa și motosapa reprezintă două dispozitive motorizate care permit lucrarea pământului mai rapid și mai ușor decât cu sapa manuală.

Lucruri esențiale despre motosapă

Motosapa este o unealtă relativ ușor de manevrat, echipată cu freze rotative și este ideală pentru suprafețele mai mici. Se folosește pentru mărunțirea pământului la adâncimi mai mici.

Motocoasa este o mașină de arat cu o greutate și o dimensiune mai mare, special concepută pentru suprafețe mai mari. O motocoasă are o adâncime mai mare de săpare, chiar și atunci când pământul este mai umed sau mai tare. Puterea unei motocoase este net superioară unei motosape, este ideală pentru suprafețe mai mari și permite lucrarea unor terenuri mai dificile (un teren mai argilos).

Motocoasă sau motosapă? Ce alegem?

Există trei dispozitive motorizate pentru lucrarea pământului: motosapa electrică, motosapa pe benzină sau motocoasa. Te vei orienta spre unul din aceste dispozitive în funcție de suprafață și în funcție de natura terenului de lucrat. Tipul de motorizare și puterea necesare se vor alege tot în funcție de aceste criterii.

Motosapa electrică

Lejeră și ușor de manevrat, motosapa electrică este ideală pentru micile lucrări de întreținere din grădină: pregătirea solului pentru plantare sau însămânțare, pentru întreținerea culturilor. Este foarte ușor de manevrat datorită greutății reduse, cuprinse între 30-60 de kilograme. Nu face zgomot, nu poluează și se întreține cu ușurință.

Motosapă pe benzină

Funcționând pe baza unui motor cu benzină, este mai puternică decât o motosapă electrică și autonomia sa este totală, nu este limitată de un fir sau de o baterie. Este capabilă să lucreze pământul la o adâncime destul de mare, un lucru care nu este posibil cu o motosapă electrică.

În schimb, este mai grea, mai zgomotoasă și mai poluantă decât o motosapă electrică și motorul să necesită o întreținere minuțioasă. Sfatul nostru este acela de a alege o motosapă electrică pentru un teren relativ ușor de lucrat, până la 2000 metri părtrați.

Motocoasa cu plug sau cu freză

Și motocoasa funcționează pe baza unui motor pe benzină. Derivat din aparatele profesionale, mai puternic și mai performant decât o motosapă, este o unealtă polivalentă. O motocoasă cu plug se poate transforma cu ușurință într-o motosapă, scoțând roțile și poiziționând un joc de freze pe arborele de transmisie. Poți alege o motocoasă pentru orice tip de teren cu o suprafață cuprinsă între 1000 și 3000 metri pătrați.

Există un tip mai special de motocoasă ce poartă numele de motocoasă cu freza în spate, echipat cu freze cu rotație inversată. Frezele sunt situate în partea din spate și sunt protejate de un carter pentru a evita orice proiecție a pământului. Este foarte confortabil de folosit deoarece roțile tractează aparatul și utilizatorul trebuie doar să se lase ghidat.

Caracteristici care pot face diferența

Fie că optezi pentru o motosapă sau o motocoasă, trebuie să iei în considerare unele caracteristici care pot face diferența între modele din aceeași gamă.

Trebuie să ții cont de:

  • Numărul de freze și lățimea de lucru: numărul de freze este cel care condiționează lățimea de lucru, care variază între 14-16 centimetri în cazul unei motosape electrice mai mici și ajunge până la 100 cm în cazul unei motocoase. Cu cât lățimea de lucru este mai ridicată, cu atât munca va fi mai rapidă.
  • Disc protecție plante pentru a proteja plantele din ghiveci pe durata transportului;
  • În cazul unei motosape trebuie să ții cont și de viteză pentru a oferi o forță de rotație mai mult sau mai puțin importantă. În plus, ghidonul trebuie să fie reglabil și pliabil.
  • În cazul unui motocultor trebuie să ții cont de dimensiunea roților: cu cât sunt mai mari cu atât va fi mai ușor de manevrat.
Distribuie articolul

Lasă un comentariu